Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elindult a Királynék Földjén programsorozat Veszprémben, amely azt a célt tűzte a zászlajára, hogy széles körben bemutassa a nagybetűs „veszprémi Nőt” és azokat a rejtett női értékeket, amelyek az évszázadok során és napjainkban is formálják a megyeszékhely kulturális és közéletét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat egészen a 2023-as év végéig készül tematikus programokkal, amelyekben megjelenik a kultúra, a közösségépítés, a különbözői női szerepek kiteljesedése, valamint a helytörténet és a gasztronómia is.

Veszprém sokoldalú, kreatív, stílusos és mindig mozgásban lévő város képét mutatja, amelynek egyik fő hajtóereje az a női energia, ami már évszázadok óta jelen van helyben. Ugyanakkor esszenciálisan még nem mutatta be senki azt a sokszínűséget, amivel a veszprémi nők hozzájárultak és hozzájárulnak ma is a „veszprémiség” erősítéséhez. – Ez a gondolat hívta életre a Királynék Földjén programot, amelyben veszprémi nők, főként civil szereplők, mentálhigiénés szakemberek, vállalkozók, művésznők, családanyák, háziasszonyok fogtak össze, hogy még nagyobb figyelmet irányítsanak a női szerep sokszínűségére és értékteremtő mivoltjára. Miután a projekt megvalósulása nem profi szervezők munkájára épül, különösen kell figyelni a közösség fejlődésére és a bevont önkéntesek munkájára.

A programon keresztül arra keresik a választ, hogy a veszprémi nők mitől mások, mint más városokban élő társaik, mi adja, és miben jelenik meg a veszprémiségük. Azoknak az élethelyzeteknek a feltérképezése, amelyek általános női szerepeknek tűnnek, de egyediek és veszprémiek. A női szerepek fognak ötvöződni a veszprémi stílusjegyekkel.

A Királynék Földjén a jövőben még több városi rendezvényen fog megjelenni, különböző interaktív és ismeretterjesztő előadásokon és foglalkozásokon keresztül. Ezen kívül saját programokkal is készülnek 2022-ben és 2023-ban, többek közt helytörténeti kiállítással, gasztroudvarral, családi napokkal, konferenciával és workshopokkal.

A projekt megvalósulásának fontos része a közösségi részvételen alapuló építkezés. Szeretnénk egy olyan projektet felépíteni, amely egy közösség érlelődésével valósulna meg. Reményeink szerint a csoportmunkák, a közösségi akciók megteremtik a lehetőségét annak, hogy a projekt folyamán egy tevékeny kör, vagy csoport alakuljon ki.

A programsorozat 2023 őszén fog kiteljesedni, ekkor szervezik meg a Veszprémi Nő Hetét, amikor több napon keresztül az egész város figyelme a veszprémi nőiségre, a veszprémi nők értékteremtő munkájára fog irányulni. Az eseménysorozat lehetőséget ad arra, hogy bemutassuk az elért eredményeket és a közösség érlelődésének esszenciáját.

A Királynék Földjén program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program Komplex Kulturális-művészeti projektek támogatásának köszönhetően valósulhat meg.